Slægtstræ for
Søren Nielsen & Lene Dræby Kottal

Om mig

Jeg har altid vidst, at mit efternavn ikke var af dansk oprindelse, men det var først som voksen, jeg begyndte at interesse mig for dets oprindelse. Jeg søgte på navnet Kottal på de gule sider og så, at der var mange med det navn. Det var kimen til mit slægtstræ.

Kottal og Söderlund

Min slægtsforskning startede altså med en higen efter at finde min fars slægt, hvis første led i Danmark var min fars farfar og farmor. Ingen af dem var faktisk danskere, idet min oldefar, Maximilian Kottal, var fra det tidligere Bøhmen, og min oldemor, Anna Maria Söderlund, var fra Finland. Begge kom fra familier beskæftiget indenfor glasindustrien.

Juhl

Senere fandt jeg ud af at min mormors fætter, Eigil Juhl, havde lavet en slægtsbog for min mormors far, Niels Hansen Sørensen Juhl, og således begyndte jeg også at interessere mig for mine danske rødder. Min mormor, Jenny Kristine Juhl, elskede at fortælle om sin slægt og efterlod sig enorme mængder af billeder af både nære og fjerne slægtninge. Desuden var min mormor også en slags immigrant, idet hun flyttede fra lille jyske Holsted til store fynske Odense. Odense forekommer måske ikke så stor endda i dag, men dengang var det et stort skridt at tage, når man flyttede fra land til by.

Dræbye

Mit mellemnavn, Dræby, kommer fra min farmor, Grete Dræby Kottal, hvis slægtshistorie giver et indblik i det danske lensvæsen samt datidens klasseforskelle, der betød at min farmors farfar, Frederik Christiansen, voksede op uden sin far, Frederik Dræbye, der var af en noget højere klasse end moren, Dorthea Magrete Rasmusdatter.

Hansson, Johansson og Hansen

Efterhånden som jeg lærte de danske arkiver at kende, blev det hurtigt mindst lige så interessant at søge efter mine danske rødder som de udenlandske. Min morfar, Helge Løve Hansen, har både fynske og jyske rødder. Min søgen i hans slægt bragte mig også over Øresund til Sverige, hvor både min morfars farfar, Sven Olof Hansson, og farmor, Brita Lovisa Johansson, kom fra. Det lader til at Danmark var god til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft førhen.

Kottal-Nielsen

1. maj 2010 blev jeg gift med Søren Nielsen, og vi ændrede begge efternavn til Kottal-Nielsen. Sørens familie synes også, slægtsforskning er spændende, så i takt med at historierne fortælles, og gamle billeder findes frem, så stiger mængden af informationer om hans slægt også. Desuden ser vi frem til at få børn og dermed videreføre vores rødder gennem efternavnet Kottal-Nielsen.

Petersen og Hansen

Sørens farmors far Hans Ejnar Petersen var fra Lolland, men flyttede som ung mand til Nordfyn, hvor han stiftede familie sammen med Maria Magdalena Hansen. Vi har stadig ikke mange oplysninger om Maria Magdalenas slægt, idet hendes farfar Carl Christian August Hansen var fra Slesvig-Holsten. Faktisk ved vi ikke med sikkerhed om han blev døbt Hansen eller Larsen, da der er kilder med begge efternavne. Hans far hed Lars Hansen, og reglerne vedr. efternavne ændredes i årene op til Carl Christian Augusts fødsel, så derfor kan han være døbt både det ene eller det andet.

Thermansen

Sørens mor Lene Hansens slægt var umiddelbart fynsk på begge sider, men faktisk kom hendes tip-tip-oldefar Frans Christian Thermansen fra Føvling i Sønderjylland. På grund af mine sønderjyske rødder krydsede Sørens og min slægts veje faktisk hinanden allerede dengang, og flere af vores forfædre i Føvling har kendt hinanden.

Et fælles projekt

Som nævnt er jeg ikke den eneste i min familie, der søger mine rødder. To af mine fætre har ligesom jeg lavet en hjemmeside, men hvor deres fokuserer på slægten Kottal, har jeg valgt at inkludere hele min slægt. Det er et meget omfattende projekt, og derfor vil jeg meget gerne høre fra andre, der forsker i samme slægter, så vi evt. kan udveksle oplysninger.

Vigtig information

Jeg har ingen intention om at træde nogen over tæerne. Hvis jeg har skrevet noget på min hjemmeside, som du ikke ønsker, skal offentliggøres, så kontakt mig, og så tager vi en snak om det.